ZDRAVLJE PASA

  1. ČIŠĆENJE OD CRIJEVNIH PARAZITA

Ovo je definitivno jedna od prvih stvari koju treba da uradimo sa štenetom. Čišćenje od crijevnih parazita (DEHELMINITIZACIJA) se prvi put sprovodi sa 20 dana starosti. Imajte na umu da ovo čišćenje djeluje na trenune parazite koji se nalaze u crijevima psa, tj. moramo  ga ponoviti za 20 dana kako bismo bili sigurni da ćemo ukloniti i parazite koji su se tek izlegli. Čišćenje majke je također obavezno u ovom periodu, tj. prilikom oba čišćenja mladunca čistimo i majku.
U peridu do šest mjeseci  starosti štene treba čistiti jednom mjesečno. Poslije šest mjeseci starosti, čišćenje šteneta vršimo jednom u tri mjeseca. Nemojte da se zavaravate, čak iako ne vidite crevne parazite u izmetu psa, morate ga čistiti od crijevnih  parazita. Paraziti nekada mogu da borave u crijevima da u izmetu ne primjetite njihovo postojanje. Jedini ispravan i siguran način da se utvrdi postojanje crijevnih parazita je kuprološki pregled izmeta psa.

 

2. PLAN VAKCINACIJE

Prvo što trebamo znati o vakcinama je Šta su one zapravo i zbog čega treba da vakcinišemo štene? Vakcina je serum koji u sebi ima mrtve ili oslabljene viruse i bakterije. Kada se ubrizga u tijelo,tjera  tijelo da pravi antitjela za određene bolesti i jača imuni sistem.

Program cijepljenja pasa 

 

STAROST

PREVENTIVNI ZAHVATI

3-4 sedmice

Dehelmintizacija – suzbijanje unutarnjih parazita

6 sedmica

Prva vakcinacijaŠtenečak  
Zarazni hepatitis 
Leptospiroza 
Parvoviroza

8 sedmica

Dehelmintizacija –suzbijanje unutarnjih parazita

9 sedmica

Druga vakcinacijaŠtenečak  
Zarazni hepatitis 
Leptospiroza 
Parvoviroza

11 sedmica

Dehelmintizacija –suzbijanje unutarnih parazita

12 sedmica

Treća vakcinacijaŠtenečak  
Zarazni hepatitis 
Leptospiroza 
Parvoviroza

Jedanput godišnje

Radi održavanja imuniteta potrebna je revakcinacija 

14 sedmica

Bjesnilo ( Rabies )
ZAKONSKA OBAVEZA

Jedanput godišnje

Radi održavanja imuniteta potrebna je revakcinacija 

 

3. ZUBI I ODRŽAVANJE ZUBA

Štenci se uglavnom rađaju bez zuba, a prvi zubi im niču od 2 do 3 nedjelje. Tih zuba imamo oko 28
Ove zube imaju samo nekoliko mjeseci. Štenci mijenjaju zube u periodu od 4. do 6. mjeseca. Ovo je veoma bolno za štence pa će povećati potrebu za žvakanjem svega i svačega da bi bol koliko toliko bio ublažen.
Kada pas napuni 6 mjeseci, upada u drugu "žvakaću" fazu, jer mu sada izlaze stalni zubi. Obezbijdite mu što više igračaka koje mogu da se žvaću i vežbajte sa njim što češće. Odrastao pas ima 42 zuba.
Koristan savjet za vlasnike !
Za rutinsko čišćenje možete pomjšati 14g sode bikarbone sa 5ml vode. Oko prsta obmotajte gazu i umočite u ovu smjesu. Zatim nježno trljajte svaki zub ponaosob, sa unutrašnje i spoljašnje strane. Soda bikarbona će pomoći uklanjanju bakterija i mogućeg kamenca sa zuba. Ako koristite pastu za čišćenje zuba, koristite SAMO one koje su za pse. Paste za ljude sadrže fluor koji je otrovan za pse.

 

4. ODRŽAVANJE NOKTIJU

Evo i jedne stvari koju psi uglavnom mrze, održavanje noktiju! Ukoliko pas ne živi u dvorištu gde bi kopanjem mogao da sam sebi skrati nokte ili ga ne šetate dovoljno često po betonu onda vi to morate da uradite za njega (naravno uz stručno savjetovanje) ili posjetite veterinara.
Ukoliko pas ima veoma duge nokte može da deformiše stopalo prilikom hoda jer gura prste u neprirodan položaj.
Redovnom posjetom veterinaru svog ljubimca možete,u slučaju postojanja, lišiti ovog ‘tihog’ bola.

 

5. ODRŽAVANJE OČIJU

 Mnogi vlasnici obraćaju najmanje pažnje na stanje očiju njihovih ljubimaca, ali je ovo podjednako bitno kao i održavanje zuba ili odstranjivanje noktiju. Ukoliko pas ima krmelje, pretjerano žmirka ili šapama stiska oči, a pri tome su mu beonjače pocrvenjele to je siguran znak da treba da odete do veterinara.

 

6.UŠI I NJIHOVO ODRŽAVANJE

 Sluh je jedan od najvrijednijih psećih čula.

 

Korisni savjeti za vlasnika !
Problemi sa ušima su drugi po redu razlog zašto večina ljudi vodi svog psa kod veterinara. Mokri ušni kanali dovode do infekcija uha. Zato je bitno da se prilikom kupanja u uho stavi vata i na taj način zaštitite ušni kanal od vode.
Nikada nemojte sijeći dlake koje se nalaze u ušima psa jer su one prva odbrambena linija, kada u uho upadne strano tijelo. Uklanjanje dlake iz uha se preporučuje samo u slučaju velike vlage u uhu psa, kao što vidite čisto iz medicinskih razloga

 

"Dubinsko" čišćenje ušnog kanala nije obavezno. Mala količina sekreta u uhu je normalna i služi kao prirodna odbrana od infekcija i stranih predmeta. Međutim, ono što bi svakako trebalo čistiti je ušna školjka na kojoj se često skuplja prljavština. Čišćenje ušne školjke obavljamo vatom natopljenom u mineralno ulje ili još bolje sa nekoliko kapi sirćeta.

Ukoliko primjetite veliku količinu sekreta u uhu koji sprečava protok vazduha, otečene ušne školjke koje su vlažne i upaljene, iscjedak koji je primjetan, psa odmah vodite veterinaru. To je siguran znak zaraženog uha.

 

6. KRPELJI

Ektoparaziti koji itekako mogu da ugroze zdravlje vašeg psa !!
Koristan savjet za vlasnika !
Kada nađete krpelja sami možete da riješite problem.
Dio kože oko mjesta gdje se nalazi krpelj malo izdignete, a drugom rukom (ili pincetom), što je moguće bliže koži, lagano zavrćete tijelo krpelja na lijevo, u smijeru suprotonm od kazaljke na satu, i polako izvlačite vani.
Ne preporućuje se namakanje krpelja alkoholom ili uljem kako neko preporućuje, jer može da se stvori kontra efekat ( krpelj se još više uvlaći pod kožu, a eventualno i povrati sav svoj sadržaj u tijelo vašeg psa).
Nakon vađenja neophodno to mjesto dezinfikovati alkoholom ili jodom i premazati nekom od antibiotskih masti. U slučaju iritacije psa obavezno odvesti veterinaru !!

 

7. BUHE

Buhe su još jedan od ektoparazita koji žive tako što prave rane na koži psa i hrane se njegovom krvlju. Utvrđivanje da li pas ima buhe je veoma lagano jer se pas češe, a razgrtanjem dlake možemo naići na živi primjerak buhe, ili kao crana zrnca pijeska (ovo je u stvari izmet buhe sa novim jajima). Kada skinemo ova zrnca na mokar papir postaju braonkasta sa primjesom crvene (ostatak od krvi). Veličine su oko 2.5 mm i mogu se videti sa golim okom. Veoma su dobri skakači zbog zadnjih nogu. Najčešće se nalaze na leđima psa, oko vrata, oko prepona i oko repa i zadnjih nogu.
U veterinarskim stanicama I pet shopovima možete naći adekvatne preparate koji uspješno riješavaju problem sa buhama.


nazad