BOLESTI PASA

Kao i ljudi, životinje mogu oboljeti od čitavog spektra bolesti od kojih su mnoge potencijalno smrtonosne. Zato je veoma važno na vrijeme ih prepoznati i započeti liječenje.

 

13. KANCER (LIMFOM)
Bolest: Limfoma je tip raka krvi koji nastaje mutacijom bijelih krvnih zrnaca. 
Simptomi: Pojava čvorića na koži, neprirodan miris tijela, rane koje ne zarastaju, naglo mršanje, gubitak apetita, kašalj, letargija, razni bolovi. 
Ko je pogođen i zašto: Čak 50 odsto pasa starijih od 10 godina dobije kancer. To je ujedno i vodeći uzrok smrti pasa tog uzrasta. Najčešći tip raka je limfom ili tumor limfnih čvorova. 
Za sada se češće pojavljuju kod zlatnih retrivera, boksera i bernskih planinskih pasa. 
Kako spriječiti i liječiti bolest: Postoji mnogo uspješnih tretmana, uključujući i hemioterapiju za pse.

 

12. NUKLEARNA SKLEROZA
Bolest: Starenjem pasa povećavaju se vlakna tkiva koje čini sočivo, potiskujući starija, unutrašnja vlakna i mjenjajući im orijentaciju. Pošto sočivo onda nema prostora za širenje, sočivo postaje neprozirno i zamućeno, najčešće plavo zelene boje. 
Simptomi: Zamućen izgled oka, teškoća u određivanju dužina i širina. 
Ko je pogođen i zašto: Nuklearna skleroza češća je kod starijih pasa, uglavnom onih koji imaju više od sedam godina. 
Kako spriječiti i liječiti bolest: Nema načina da se izliječi nuklearna skleroza. Najbolje bi bilo da dobro brinete o vašem psu i prilagodite mu okruženje, kako bi se mogao služiti drugim čulima.

 

11. ŠUGA
Bolest: Šugu kod pasa uzrokuju sićušne grinje. 
Simptomi: Ekstreman svrab, udubljenja na koži, crveni osip, gubitak dlake. 
Ko je pogođen i zašto: Psi koji žive napolju su podložniji šugi. Sitne grinje koje ih napadaju mogu preživjeti i do nekoliko dana na koži, pa je moguće da se zarazi i kućni pas u kontaktu sa nekim napolju. 
Kako spriječiti i liječiti bolest: Trenutno ne postoje preventivne mjere za šugu. Ipak, postoji nekoliko lijekova koji je mogu liječiti. Obično je riječ o proizvodima koji se direktno nanose na zahvaćeni dio kože.

 

10. PSEĆI KAŠALJ
Bolest: Pseći kašalj je infektivni pseći traheobronhitis, veoma zarazna bolest respiratornih organa. 
Simptomi: Suh kašalj, povraćanje, vodeni sekret iz nosa , pneumonija, groznica, letargija. 
Ko je pogođen i zašto: Štenci i stariji psi sa slabijim imunim sistemom u riziku su od dobijanja psećeg kašlja. Psi koji vrijeme provode zajedno u zatvorenoj prostoriji podložniji su infekciji. Kao i prehlada, lako se prenosi sa psa na psa. 
Kako spriječiti i liječiti bolest: Psa treba vakcinisati protiv ove bolesti.

 

9. LEPTOSPIROZA
Bolest: Ovu bolest izazivaju bakterije koje utiču na pse, ali takođe mogu inficirati čitav niz domaćih i divljih životinja, pa čak i čovjeka. Organizam se prenosi zaraženim urinom i može dugo da preživi u vodi. 
Simptomi: Gubitak težine, groznica, gubitak apetita, povraćanje, letargija, bol u zglobovima i mišićima, dijareja, krv u urinu. 
Ko je pogođen i zašto: Bilo koja rasa pasa može biti zaražena leptospirozom, međutim, psi koji provode mnogo vremena napolju i u vodi u najvećem su riziku. 
Kako spriječiti i liječiti bolest: Leptospirozu možete spriječiti pravilnom njegom vašeg psa. Psi ne bi trebalo da piju vodu iz barica ili bilo kakave stajaće vode, niti da plivaju u jezerima. Oni mogu dobiti i vakcinu protiv ove bolesti, ako veterinar to preporuči.

 

8. BJESNILO
Bolest: Bjesnilo je zarazna, virusna bolest koja izaziva ludilo i konvulzije. 
Simptomi: Glodanje atipičnih predmeta, groznica, napadi, paraliza, strah od vode, opuštena donja vilica, nemogućnost gutanja, neobična stidljivost ili agresivnost, povećano uzbuđenje, pojačano lučenje pljuvačke. 
Ko je pogođen i zašto: Bjesnilo se prenosi kontaktom sa krvlju ili pljuvačkom zaražene životinje. Lovački psi ga češće dobijaju od drugih rasa. 
Kako spriječiti i liječiti bolest: Vakcinacija protiv bjesnila je obavezna, a ne bi bilo loše i da držite svog ljubimca podalje od divljih životinja.

 

7. LAJMSKA BOLEST
Bolest: Lajmsku bolest izazivaju bakterije koje prenose krpelji. 
Simptomi: Letargija, hramljanje, otečeni zglobovi, smanjen apetit, gubitak težine. 
Ko je pogođen i zašto: Lajmskoj bolesti su podložni svi psi. 
Kako spriječiti i liječiti bolest: Najefikasnija prevencija je da na psa nanesete sredstvo protiv krpelja.

 

6. PARVOVIRUS
Bolest: Ova visoko zarazna virusna bolest manifestuje se u dva oblika – crijevnom i srčanom. Napada ćelije poput onih koje oblažu organe za varenje. 
Simptomi: Dijareja, povraćanje, dehidratacija, promjenjen miris tijela. 
Ko je pogođen i zašto: Parvo može napasti pse svih uzrasta, ali je najčešći kod štenaca starosti od šest do 20 nedelja. Do sad je potvrđeno da su dobermani i rotvajleri podložniji od drugih rasa. 
Kako spriječiti i liječiti bolest: Vakcinacija je ključ sprečavanja parvo virusa. Štenci bi trebalo da budu vakcinisani u šestoj, devetoj i dvanaestoj nedjelji. Takođe, ne bi trebalo da izlaze napolje, sve do isteka dvije nedelje poslije posljednje vakcinacije. 
Bolesni psi moraju biti odmah odvedeni veterinaru.

 

5. ŠTENEĆAK
Bolest: Zarazna i ozbiljna virusna bolest čiji je uzročnik sličan virusu zauški. 
Simptomi: Visoka temperatura, crvenilo očiju, vodenasti iscedak iz nosa i očiju, letargija, gubitak težine, dijareja, povraćanje, stalni kašalj. 
Ko je pogođen i zašto: Štenećak se prenosi vazduhom i direktnim ili indirektnim kontaktom sa zaraženom životinjom. Napada pseće pljuvačne žlijezde i limfne čvorove. Ako se ne liječi, može napredovati u neurološko oboljejne. Najčešće ga dobijaju mladi, nevakcinisani psi. 
Kako spriječiti i liječiti bolest: Liječenje ovih bolesti je ograničeno. Stopa smrtnosti od štenećaka je 50 posto. To znači da je prevencija ključ. Vakcina protiv štenećaka smatra se bazičnom u veterinarskoj medicini.

 

4. ARTRITIS
Bolest: Artritis je abnormalan, destruktivan proces u zglobovima koji smanjuje sposobnost kretanja psa i izaziva bolove. 
Simptomi: Ukočenost poslije pokreta, ograničeni pokreti, otok zglobova, teškože pri ustajanju, lijeganju, hodanju. 
Ko je pogođen i zašto: Artritis mogu dobiti psi svih rasa, ali je češći kod onih krupnijih koji su skloni nasljednim bolestima zglobova poput displazije kuka. 
U te rase ubraja se oko 70 do 80 procenata pasa. 
Kako spriječiti i liječiti bolest: Redovno vežbanje je ključno za smanjenje vjerovatnoće da pas dobije artritis, a važno je i na vrijeme primjetiti simptome bolesti, jer se tada može efikasnije staviti pod kontrolu.

 

3. INFEKCIJU UŠIJU
Bolest: Infekcije ušiju najčešće izazivaju bakterije. 
Simptomi: Stalno češanje uha, trešenje glavom, gubitak ravnoteže, bol prilikom otvaranja usta. 
Ko je pogođen i zašto: Psi sa dugim ušima, poput koker španijela su podložniji infekcijama ušiju. Otitis, kako se još zove ova bolest pogađa oko 20 odsto pasa. 
Kako spriječiti i liječiti bolest: Najbolji način je čišćenje ušiju rastvorom po preporuci veterinara jednom nedeljno.

 

2. GIARDIJAZA
Bolest: Giardijaza je crijevna infekcija koju uzrokuje parazit giardija, inače stanovnik čovječijih crijeva. 
Simptomi: Dijareja koja je mekana, masna i širi odvratan, jak smrad. 
Ko je pogođen i zašto: Gotovo 50 odsto mladih štenaca i do 100 procenata pasa iz prihvatilišta dobije ovu infekciju. Gijardiju uglavnom izaziva gutanje zaraženih fekalnih materija. 
Kako spriječiti i liječiti bolest: Dajte psu dovoljno čiste vode. Sklonite njegove fekalije čim obavi nuždu i obrišite ga.

 

1. GOJAZNOST
Bolest: Pas koji je daleko teži nego što je normalno. 
Simptomi: Dobijanje na težini, viška tjelesne masnoće, nemogućnost kretanja, dijabetes, artritis. 
Ko je pogođen i zašto: Riječ je uglavnom o odraslim psima, a naročito su podložni oni koji žive u kućama. 
Kako spriječiti i liječiti bolest: Pas mora da jede zdravu i uravnoteženu hranu i redovno se kreće, kako bi se spriječila gojaznost. Ako je vaš pas gojazan, gubitak kilograma i povećana fizička aktivnost je moguća uz postepeno, ali redovno produžavanje šetnji.


nazad